Keuken te Bavikhove
Bekijk galerij

Ontwerp: Coelembier nv

Keuken te Bavikhove

" Who ever said that pleasure wasn't functional? (Charles Eames)"

“ We wonen ondertussen 9 jaar in onze woning (dateert van 1972), die door de vorige eigenaars reeds heel grondig was gerenoveerd … behalve de keuken. Dit was al langer een doorn in het oog en de wens om deze te renoveren bestond al langer.

De insteek was van in het begin vrij duidelijk: een open moderne en strakke keuken die netjes integreert met de leefruimte, daarnaast wilden we ook een werkblad waar een laptop ongestoord kon blijven staan of waar de kindjes hun taakjes, onder het toeziend oog van mama of papa, kunnen maken. Kortom: een warme en gezellige ruimte zonder het praktische uit het oog te verliezen.

Op basis van onze insteek heeft Coelembier vrij snel een eerste ontwerp voorgesteld, de toon was gezet: een prachtig en verzorgd ontwerp, met originele materialen. Aan het eerste ontwerp werd nog een beetje gesleuteld om te komen tot onze droomkeuken, zoals deze nu bestaat.

Het project omhelst, naast het plaatsen van de keuken, verschillende taken: opbreken van de muur tussen de huidige keuken en de leefruimte, het plaatsen van het parket en de vloeren, het plaatsen en afwerken van plafond en muren, aanpassen sanitaire leidingen, elektriciteitswerken, … Tijdens een eerste werfvergadering werd een duidelijk kalender vastgelegd, met alle betrokken personen, die nauwgezet door de projectleider werd opgevolgd. Op deze manier werd ook de doorlooptijd minimaal gehouden. Wat voor ons initieel een werk van jaren leek, was op een 3-tal maanden realiteit geworden. Bedankt (en Ine in het bijzonder) voor de leuke en vlotte samenwerking! (De eigenaars).”

De cliënt wenste voor de renovatie van zijn keuken functionaliteit. Dit werd gerespecteerd in het ontwerp door verschillende elementen. Zo werd de volledige keuken volledig greeploos uitgevoerd. Er werd een zitgedeelte voorzien langs beide zijden van het eiland waardoor met vier personen aan het eiland kan worden plaatsgenomen.  Het keukeneiland kreeg een verlengende look doordat de kastdeuren tot op 1 cm van de grond werden geplaatst waardoor tevens meer kastruimte werd gecreeërd. Aan de ene kant van de zwarte kooknis werd een pivoterende deur naar de hal/berging geplaatst die werd uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de kastdeuren en aansluit bij het kookgedeelte. Aan de andere kant van de kooknis werd een ontbijtkast met inschuifbare deuren geplaatst waardoor toestellen zoals koffiemachine, broodrooster, melkschuimer, thermomix etc. niet telkenmale dienen te worden opgeborgen. Een klein detail in de kooknis is de weggewerkte dampkap geproduceerd in ons atelier.
De materialen die hoofdzakelijk werden gebruikt in de keuken zijn laminaat, volkern en composiet. De tablet in de kooknis werd samengesteld uit zwarte volkern met een Polaris toplaag. Deze toplaag is zeer mat, voelt fluweelzacht en warm aan, heeft een hoge kras- en hittebestendigheid en laat geen vingerafdrukken na. Voor de tablet van het eiland werd witte composiet gekozen met een matte afwerking. ​De bureau en bovenliggende legplanken werden uitgevoerd in eikfineer. Met een kabeldoorvoer gemaakt in dezelfde fineer kunnen de kabels van de pc netjes worden weggewerkt. Het licht in de bureau wordt voorzien door drie ingewerkte led-lijnen in de legplanken.
De overheersend witte keuken kreeg zwarte accenten in de kooknis, keukenkraan en toestellen waardoor we een strak gevoel bewerkstelligen. De combinatie met de aansluitende bureau in eikfineer maakt het geheel zachter.